Spring naar content

Presentator Michael Schaap wil weten hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Hij komt zo terecht in de wetenschap, de kunst, het bedrijfsleven, de overheid de journalistiek, de filosofie en allerlei mengvormen daarvan. Vanuit de studio duiden futurist Tessa Cramer en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven de interviews en reportages.

Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen BrabantKennis, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Fontys Hogescholen. Bij deze podcast hoort ook een gids waarmee je zelf aan de slag kan met onzekerheidsvaardigheden, op deze website te bestellen.

De Onzekere Zaken podcastserie is te beluisteren via deze website of je favoriete podcast-app.

aflevering 7:

De maakbare samenleving

36 min

Aflevering 7: De maakbare samenleving
Met: Michael Schaap, Floor Milikowski, Otto Raspe, Tessa Cramer, Merlijn Twaalfhoven

In aflevering 7 vragen we ons af: hoe maakbaar is onze samenleving? En hoeveel zekerheid of juist onzekerheid is er nodig om daarin te geloven?

Interview met Floor Milikowski
We spreken met journalist Floor Milikowski over de relatie die Nederland door de jaren heen met maakbaarheid heeft.

Floor Milikowski (1980) is journalist, sociaal geograaf en planoloog. Ze studeerde planologie en sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam en San Francisco State University. Sinds 2010 schrijft ze vooral voor De Groene Amsterdammer. In juni 2020 verscheen haar derde boek Een klein land met verre uithoeken, over de toenemende ongelijkheid tussen Nederlandse dorpen, steden en regio’s.

Reportage met Otto Raspe
We gaan op bezoek bij Brainport Eindhoven waar onderzoeker Otto Raspe ons alles kan vertellen over hoe je als stad van richting kan veranderen.

Otto Raspe (1973) studeerde economie in Tilburg en werkte als onderzoeker bij TNO waar hij adviseerde op het gebied van (ruimtelijk) economische ontwikkeling, ruimtelijke investeringen en regionale benchmarks. Hij werkte als senior onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving waar hij zich richtte op de kenniseconomie, innovatie en ondernemerschap. Sinds 2019 is Otto Head RaboResearch Regions & Themes bij Rabobank.

Floor Milikowski

www.floormilikowski.com

Otto Raspe

Otto Raspe op LinkedIn

Download de gids voor Onzekere Zaken

Het accepteren en opzoeken van onzekerheid is niet iets dat mensen en organisaties gemakkelijk afgaat. Zeker in de context van het openbaar bestuur, waar politici en ambtenaren geacht worden resultaten te leveren, bestaat over het algemeen een grote behoefte aan controle, rust en comfort.

Daarom biedt de gids voor Onzekere Zaken niet alleen methodisch en theoretisch kader, maar ook praktische handvatten die grip geven in veranderende omstandigheden.

DOWNLOAD de Gids voor Onzekere Zaken hier