Spring naar content

Presentator Michael Schaap wil weten hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Hij komt zo terecht in de wetenschap, de kunst, het bedrijfsleven, de overheid de journalistiek, de filosofie en allerlei mengvormen daarvan. Vanuit de studio duiden futurist Tessa Cramer en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven de interviews en reportages.

Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen Brabantkennis, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Fontys Hogescholen. Bij deze podcast hoort ook een gids waarmee je zelf aan de slag kan met onzekerheidsvaardigheden, op deze website te bestellen.

De Onzekere Zaken podcastserie is te beluisteren via deze website of je favoriete podcast-app.

aflevering 1:

De verhalen die we onszelf vertellen

33 min

Aflevering 1: De verhalen die we onszelf vertellen
Met: Michael Schaap, Roshan Cools, Maarten Hajer, Tessa Cramer, Merlijn Twaalfhoven.

Het brein construeert verhalen om onze onzekerheid weg te nemen, maar we hebben ook verhalen nodig om de toekomst vorm te kunnen geven.

Interview met Roshan Cools
Neurowetenschapper Roshan Cools legt uit wat er in onze hersenen gebeurt als we worden geconfronteerd met onzekere situaties.

Roshan Cools is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is geïnteresseerd in de motiverende en cognitieve controle van menselijk gedrag en hoe dit wordt beïnvloed door neuromodulatie. In 2018 is zij verkozen tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Reportage met Maarten Hajer
Planoloog Maarten Hajer stelt dat we om goed te kunnen toekomstdenken eerst kritisch naar het heden moeten kijken.

Maarten Hajer is sinds oktober 2015 bijzonder hoogleraar Urban Futures aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar Publiek Beleid aan de Universiteit van Amsterdam (1998-2015) en directeur-generaal van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL – Planbureau voor de Leefomgeving). , 2008-2015). Maarten was curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) in 2016 en van Places of Hope, een tentoonstelling en manifestatie die in 2018 op het programma stond van Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa.

 

Roshan Cools

www.roshancools.com

Maarten Hajer

www.maartenhajer.nl

Download de gids voor Onzekere Zaken

Het accepteren en opzoeken van onzekerheid is niet iets dat mensen en organisaties gemakkelijk afgaat. Zeker in de context van het openbaar bestuur, waar politici en ambtenaren geacht worden resultaten te leveren, bestaat over het algemeen een grote behoefte aan controle, rust en comfort.

Daarom biedt de gids voor Onzekere Zaken niet alleen methodisch en theoretisch kader, maar ook praktische handvatten die grip geven in veranderende omstandigheden.

DOWNLOAD de Gids voor Onzekere Zaken hier