Spring naar content

Presentator Michael Schaap wil weten hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Hij komt zo terecht in de wetenschap, de kunst, het bedrijfsleven, de overheid de journalistiek, de filosofie en allerlei mengvormen daarvan. Vanuit de studio duiden futurist Tessa Cramer en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven de interviews en reportages.

Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen BrabantKennis, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Fontys Hogescholen. Bij deze podcast hoort ook een gids waarmee je zelf aan de slag kan met onzekerheidsvaardigheden, op deze website te bestellen.

De Onzekere Zaken podcastserie is te beluisteren via deze website of je favoriete podcast-app.

aflevering 4:

Over hele grote veranderingen

40 min

Aflevering 4
Met: Michael Schaap, Flor Avelino, Herman van der Meyden, Tessa Cramer, Merlijn Twaalfhoven

Tijdens grote maatschappelijke veranderingen neemt de onzekerheid toe.

Interview met Flor Avelino
We spreken onderzoeker Flor Avelino van DRIFT over de machtsverhoudingen binnen transities.

Flor Avelino werkt sinds 2011 bij DRIFT als senior onderzoeker naar de politiek van duurzaamheidstransities en sociale innovatie. Ze is gespecialiseerd in macht en machtsrelaties en heeft in het bijzonder interesse voor translokale netwerken en innovatieve bewegingen rondom het oplossen van sociale uitdagingen. Daarnaast is ze universitair hoofddocent aan de Erasmus School of Social & Behavioural Sciences.

Reportage met Herman van der Meyden
Herman van der Meyden van Shell vertelt waarom scenarioplanning uitstekend gereedschap is bij het nadenken over mogelijke toekomsten.

Herman van der Meyden (1981) studeerde politicologie in Leiden en Offshore Engineering aan de TU Delft. Sinds 2007 werkt hij bij Shell. Hij was onderdeel van het team dat voor Shell toekomstscenario’s ontwikkelt, ingenieur in Parijs en Monaco en commercieel adviseur. Sinds zijn eerste jaren bij Shell hield het thema energietransitie hem al bezig. Niet alleen tijdens zijn werk, maar ook daarbuiten.

 

Flor Avelino

Flor Avelino – DRIFT

Herman van der Meyden

Herman op LinkedIn

Download de gids voor Onzekere Zaken

Het accepteren en opzoeken van onzekerheid is niet iets dat mensen en organisaties gemakkelijk afgaat. Zeker in de context van het openbaar bestuur, waar politici en ambtenaren geacht worden resultaten te leveren, bestaat over het algemeen een grote behoefte aan controle, rust en comfort.

Daarom biedt de gids voor Onzekere Zaken niet alleen methodisch en theoretisch kader, maar ook praktische handvatten die grip geven in veranderende omstandigheden.

DOWNLOAD de Gids voor Onzekere Zaken hier