Spring naar content

Presentator Michael Schaap wil weten hoe om te gaan met een onzekere toekomst. Hij komt zo terecht in de wetenschap, de kunst, het bedrijfsleven, de overheid de journalistiek, de filosofie en allerlei mengvormen daarvan. Vanuit de studio duiden futurist Tessa Cramer en kunstenaar Merlijn Twaalfhoven de interviews en reportages.

Deze podcast is het resultaat van een samenwerking tussen BrabantKennis, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Fontys Hogescholen. Bij deze podcast hoort ook een gids waarmee je zelf aan de slag kan met onzekerheidsvaardigheden, op deze website te bestellen.

De Onzekere Zaken podcastserie is te beluisteren via deze website of je favoriete podcast-app.

aflevering 5:

Zwarte zwanen en hoe we daarmee omgaan

39 min

Aflevering 5: Zwarte zwanen en hoe we daarmee omgaan
Met: Michael Schaap, Marleen Stikker, Bert Zwart, Tessa Cramer, Merlijn Twaalfhoven.

In deze aflevering hebben we het over zwarte zwanen: onvoorspelbare gebeurtenissen met een enorme impact.

Interview met Bert Zwart
We beschouwen het fenomeen ‘zwarte zwanen’ door een wiskundige bril met hoogleraar Bert Zwart.

Bert Zwart is professor aan de TU/e, met als  onderzoeksexpertise toegepaste waarschijnlijkheids- en stochastische netwerken. De resultaten van zijn onderzoek maken het mogelijk om complexe systemen en procedures te analyseren, wanneer traditionele analysemethodes niet toepasbaar zijn. Voorheen was hij professor aan de VU, en naast zijn functie bij TU/e, is hij leider van de CWI stochastics group (Amsterdam).

Reportage met Marleen Stikker
De opkomst van het internet is een zwarte zwaan. Met internetpionier Marleen Stikker bespreken we hoe een maatschappij daarmee zou kunnen omgaan.

Marleen Stikker (1962) is oprichter, directeur en bestuurder van Waag. In 1993 stond Marleen aan de wieg van het internet. Als bedenker en ‘burgemeester’ van De Digitale Stad ontwikkelde ze de eerste gratis toegangspoort tot een virtuele gemeenschap op het internet. In 1994 richtte ze samen met Caroline Nevejan Waag op. Waag is uitgegroeid tot een leidend Europees onderzoeksinstituut voor technologie en maatschappij, en zet aan tot actief burgerschap door open, eerlijke en inclusieve technologie te ontwikkelen.

 

Download de gids voor Onzekere Zaken

Het accepteren en opzoeken van onzekerheid is niet iets dat mensen en organisaties gemakkelijk afgaat. Zeker in de context van het openbaar bestuur, waar politici en ambtenaren geacht worden resultaten te leveren, bestaat over het algemeen een grote behoefte aan controle, rust en comfort.

Daarom biedt de gids voor Onzekere Zaken niet alleen methodisch en theoretisch kader, maar ook praktische handvatten die grip geven in veranderende omstandigheden.

DOWNLOAD de Gids voor Onzekere Zaken hier