Spring naar content

De werkvormen

Ga lekker zelf aan de slag in jouw praktijk! We hebben een selectie werkvormen voor je gemaakt waarmee jij een groep door de werkvormen heen kan begeleiden. Je gebruikt hierin de principes uit de kunsten als hulpmiddel om onzekerheid te onderzoeken. We hebben een opbouw gemaakt in de oefeningen die je in het werkboek kunt bekijken en raden je aan om in deze opbouw te gebruiken.

Er zijn twee werkboeken, Navigeer door onzekerheid in jouw organisatie en Jouw verhouding tot onzekerheid. Kijk zelf welk thema het beste past bij jouw actuele situatie.

Veel plezier!

Werkboek 1 – Navigeer door onzekerheid in jouw organisatie 

In dit werkboek vind je het programma voor een workshop van ca. 2,5 uur waarbij de nadruk ligt op de relatie onderwijsvernieuwer – onderwijssysteem.

Van kunstenaars leren we hoe we kunnen navigeren in het doolhof van verandering. Vanuit die gedachte zijn we gaan onderzoeken hoe we onzekerheid meer een plek kunnen geven binnen het proces van onderwijsvernieuwing. We stuitten met de veranderingen die we probeerden te maken soms op een weerbarstig systeem, en soms juist op een verbazend flexibel systeem. Tegen welke ongemakken loop jij aan in jouw praktijk? Welk spanningsveld betreed je dan eigenlijk? Is het in jouw geval weerbarstig of juist flexibel? Dat zoeken we uit in dit programma.

Download hier het werkmateriaal  

Werkboek 2 – Jouw verhouding tot onzekerheid 

In dit werkboek vind je het programma van een workshop van ca. 2,5 uur waarbij de nadruk ligt op onze eigen verhouding tot onzekerheid.

Van de kunsten leren we hoe we kunnen navigeren in het doolhof van verandering en leren. Zouden we vanuit die gedachte onzekerheid niet veel meer een plek kunnen geven in het begeleiden en ondersteunen van leren en verandering? En dat we ons wellicht minder moeten bezighouden met het geven van ‘hoop’ of ‘zekerheid’ aan onze studenten, maar hen ondersteunen in het dwalen? Hoeveel ruimte ontstaat er als we ook stilstaan bij waar niet direct een oplossing voor is? Tegen welke ongemakken loop je aan als je dat in praktijk wilt brengen en welk spanningsveld betreed je dan eigenlijk? Dat zoeken we uit in dit programma.

Download hier het werkmateriaal  

 

>> TERUG NAAR ‘AAN DE SLAG’